Először megjelent a hungarianconservative.com portálon angol nyelven.

A PTE Diaszpóra Projekt Hálózat és a Kerko Media Kft. által közösen szervezett előadássorozat Együttműködés a pálmafák alatt című február 9-i alkalmán a floridai magyar szervezetek mutatkoztak be és ismertették együttműködéseiket. A rendezvény moderátora  Dr. Jarjabka Ákos rektori megbízott és Keresnyei János a Kerko Média Kft. igazgatója voltak, meghívott beszélgetőpartnereik pedig a különböző floridai magyar szervezetek képviselői: Pazaurek Piros, Butala Viktória, Cajkás Zsuzsanna, Horváth Zita, Asztalos Emese, Bodor Péter Pál, Kovács Gyula, Csiki-Mákszem Lóránd, Farkas Mónika, Kovács Zsuzsa. A beszélgetést közel 70 fő kísérte figyelemmel nyolc országból a világ minden tájáról, akik meggyőződhettek a floridai magyarok példás összefogásáról. 

Elsőként Pazurek Piros tiszteletbeli konzul ismertette az amerikai magyarság, és azon belül a floridai magyarság helyzetét: Amerikában kb. 1,4 millió magyar származású ember él, kb. 2-300 ezren beszélik a magyar nyelvet, és kb. 200 aktív szervezet működik (magyar egyházak, külföldi magyar cserkészet, magyar iskolák, magyar házak és klubok, illetve új típusú ún. hibrid megoldások). A 23 millió lakosú Floridába napi 800-1000 (!) új lakos és évi 130 millió látogató érkezik (amelyből csak a tematikus szórakoztató központjairól híres Orlandóba 80 millió). Florida az Egyesült Államok harmadik legnépesebb és negyedik leggazdagabb (gazdaságilag legerősebb) állama. A kb. 110 ezer fős magyarság számszerűleg New York és Cleveland magyarságával vetekszik, egy alkonzullal és két tiszteletbeli konzullal, 12-14 aktív magyar szervezettel és sok magyar vállalkozással dicsekedhet.

A helyi magyarság folyamatos és szoros együttműködésének néhány példája: a „Nyári Bernadett és barátai” online jótékonysági koncert, ahol 50 ezer dollárt gyűjtöttek egy családi tragédia során árván maradt két floridai magyar kislány számára; a gyakori hurrikánok miatt létrehozott Hurrikán Alap, amellyel több tucat magyar családon sikerült segíteniük (az egyházak aktív támogatásával, aminek kapcsán említésre került Ft. dr. Krasznai Csaba clevelandi püspök neve is); a Covid-járvány alatt létrehozott és utána is megtartott havi online szervezetközi megbeszélések; a Hosszú Katinka látogatása kapcsán gyűjtött adományokból létrehozott sportösztöndíj; az augusztus 20-i búzaösszeöntés; az éves Sarasotai Magyar Fesztivál (ami az egyik legjelentősebb, napi 2000 főt vonzó kulturális-gasztronómiai diaszpóra találkozó); az amerikai magyarokat érintő minden információt összegyűjtő Hungarian Hub, aminek ötletgazdája és motorja Piros, és az általa alapított, Budapest után idén negyedszerre, felváltva Budapesten illetve Daytona Beachen megrendezett Hungarian Summit szakmai konferencia. Mielőtt átadta a szót az egyes szervezeteknek, Piros megemlítette Dukai Editet, aki a PTE DHP kulcsembereként és KCSP (Kőrösi Csoma Program) ösztöndíjasként került Floridába, és lett a HungarianHub irodavezetője és a Közép-Floridai Közösség tiszteletbeli polgára.

Hungarian Summit szakmai konferencia

Butala Viktória a 2014-ben alapított orlandói Mákvirágok Magyar Iskola és Óvoda vezetője, kiemelte: iskolájukban minden héten vannak foglalkozások, magyarországi tankönyvekből dolgoznak, és több tanulójuk is gond nélkül be- vagy vissza tudott illeszkedni a magyarországi oktatási rendszerbe. Központi elhelyezkedésük lehetővé teszi a kapcsolatépítést mind a négy égtáj irányában, melynek egyik példájaként említette a Talpra magyar sportkupát, majd Asztalos Emese lelkésszel Daytona Beach-en vezetett Mákszemek csoportot, akikkel nagyon jól kiegészítik egymást, gyakran látogatnak egymás eseményeire és közös rendezvényeket is szerveznek.

Mákvirágok Magyar Iskola és Óvoda

Cajkás Zsuzsanna a 2008-ben létrehozott Dél-Floridai Magyar Gyermekklub (South Florida Hungarian Kids Klub) hétvégi iskola társalapítója, ahova immár 34-40 gyerek jár a kezdeti 5-6 után, és hat önkéntes tanár dolgozik náluk. Emellett van egy aktív női kórusuk is. Kiemelte a nagyon erős szülői támogatást, akik adományoznak is, így tudnak támogatni egy hontalan idős magyar nénit, fedezik két diák iskolai tandíját, segítenek egy erdélyi gyermekotthont és a magyarországi Szülők Házát. Mint mondta, saját épületük nem lévén, különösen fontos számukra a más szervezetekkel való összekapcsolódás, például a különböző nemzeti és családi ünnepi rendezvények kapcsán, de a közös munka együttgondolkodásra, ötletek cseréjére, sőt feltöltődésre, kikapcsolódásra is alkalmas, és ami a legfontosabb: a hosszú távon fennmaradás záloga. Végül megemlítette az általa létrehozott, magyar üzleti kapcsolatok kiépítésére, az üzleti és a civil szféra közötti híd építésére alkalmas Floridai Magyar Kereskedelmi Kamarát (angolul röviden: HunBizFlo).

Horváth Zita az éppen egy éve elhunyt, Horváth Margit (Margó néni) nevét viselő, az ő rendkívül gazdag, 40 éven át gyűjtött népi hagyatékát ápoló Örökség Otthont (MHFolk Hungarian Heritage Home) mutatta be, kifejtve, hogy a szervezet fő célkitűzése nemcsak megmenteni és őrizni a hagyományos autentikus népviseleteket, hanem segíteni más, hasonló célkitűzésű szervezeteket is. Megtudtuk, hogy a helyi református gyülekezet és a Magyar Klub költözése (a korábban nekik is otthont adó, amerikai gyülekezeti épületet el kellett adni) után az örökség, a könyvtár rengeteg könyve, valamint az ‘56-os forradalom emlékére készült kopjafa és emléktábla is új otthonba került. Háláját fejezte ki a clevelandi Regösöknek, akik vállalták egy konténernyi népviselet szállítását és tárolását, amivel jövőbeni együttműködésüket is megalapozták. Végül elmesélte: az utazó múzeum nagy sikert aratott a Sarasotai Magyar Fesztiválon is, a legutóbbi közösségi karácsonyt pedig a Mákszemek gyerekklubbal közösen szervezték.

Asztalos Emese lelkésznőt úgy mutatták be, mint aki „nem csak egy lelkész, hanem vándorlelkész”, ő pedig elmesélte, hogyan került Daytona Beach-re, a Putnam Emlék Presbiteriánus Gyülekezet Egy Magyar Közösség (Putnam Memorial Presbyterian Church a Hungarian Community) élére. 20 éve él Amerikában, korábban Atlantában teológiát tanult ösztöndíjasként, 2015-ben keresték meg és hívták Daytona Beach-re, de évente 3-4-5 alkalommal két másik államban (Georgia és Dél-Karolina) is szolgál. A magyar gyülekezet alapítását a Közép Floridai Presbiterianus Egyházmegye támogatásával és a Putnam Hagyaték segítségével kezdték el az ott élő magyarok; a gyülekezeti közösség pedig mindenkit szeretettel fogad felekezeti hovatartozástól függetlenül. Szorosan együttműködnek az Amerikai Magyar Klubbal (ünnepek, megemlékezések alkalmával), valamint a már említett orlandói Mákvirág iskolával, akiknek hitoktatást is tart. A korábbi helyszín megszűnését, az azt követő nehéz időszakot és költözést újabb lehetőségnek tekinti az együttműködésre, és örömét fejezte ki, hogy mind a népviseleteket, a rengeteg könyvet, a kopjafát és az emléktáblát is sikerült méltóképpen elhelyezni új helyszíneken.

Putnam Emlék Presbiteriánus Gyülekezet Egy Magyar Közösség

Bodor Péter Pál, a Sarasotai Magyar Keresztyén Egyház (Hungarian Christian Church of Sarasota) református lelkésze elmondta: korábban Miamiban is szolgált havi egyszer, édesapja nyomdokán. Világi állása mellett (gépészmérnök végzettségű felsővezető) ‘93-ban alapította a sarasotai gyülekezetet. Megemlítette a közéleti „kulcsszemélyek” (Áder János volt köztársasági elnök és Böjte Csaba ferences pap) látogatásait, kiemelve a fogadás előtti istentiszteletek és az ökumenizmus fontosságát. Példaként hozta fel a helyi együttműködésekre a Miamiban működő Petőfi és Kossuth Klubokban tartott rendezvényeket, az Asztalos Emesével együtt celebrált búzaösszeöntést, valamint székelyföldi és kárpátaljai iskoláknak szánt adománygyűjtéseket.

Kovács Gyula a Lake Worth Beach-i, ‘63-ban alakult American Hungarian Club of Palm Beaches képviseletében elmesélte: tavaly sikeres generációváltást hajtottak végre, és a korábban többnyire idősek klubjának tekintett épületbe egyre több fiatal jár. Hétvégi iskolájuk nincs (a jelentkezőket a Dél-Floriai Magyar Gyermekklubba irányítják), de már beszereztek olyan játékokat, eszközöket, amelyekkel náluk is jól érezhetik magukat a gyerekek, fiatalok. Van állandó zenészük, aki Sarasotából jár hozzájuk. Csiki-Mákszem Lóránd lelkész havonta szolgál náluk, Miamiból érkezve. Elárulta, hogy sokféle programjaik közül (szüreti bál, kulturális programok, rendszeres diszkók) legnépszerűbb a januári bográcsgulyás főzőverseny, amelyen legutóbb 110 fő vett részt; még New Jersey és New York államokból is érkeztek versenyzők. Többször hangsúlyozta, hogy szeretnének jobban bekerülni a floridai magyar életbe, ezért többek között épületüket díjmentesen rendelkezésre bocsátják bármelyik magyar szervezet számára. Végül háláját fejezte ki dr. Sass Viktória konzulnak (Miami), aki nagyon sokat segített nekik.

Csiki-Mákszem Lóránd a Miamiban működő Krisztus Magyar Egyháza lelkésze elmondta: a gyülekezetet 1948-ban alapította egy szabadságát ott töltő lelkész, akit megérintett a helyi magyarok igénye a lelki táplálékra. A közösséget Dél-Florida egyik legsokrétűbb magyar közösségének tartja, amelyiknek van saját temploma, állandó lelkésze és heti istentisztelete, közösségi célokra pedig két terme is (a Kossuth terem nagyobb  közösségi alkalmakra, a Petőfi terem elsősorban ifjúsági célokra alkalmas), valamint az anyagi hátterét biztosító kiadó apartmanja. Vasárnapi iskolájuk tanár hiányában idén felfüggesztésre került, de együttműködnek a már említett dél-floridai Gyermekklubbal, a Lake Worth-i közösséggel és Bodor Péter Pál lelkésszel is. Ő is említette a már részletezett adománygyűjtó összefogásokat, és gyülekezetük Irgalmas Szamaritánus Missziós Alapját, amely révén bajba jutott embereket tudnak támogatni. Szintén említette dr. Sass Viktória konzult, akinek ottléte alatt „felpörögtek az együttműködések”. 

Farkas Mónika, a Safety Harborban működő Magyar Keresztyén Egyház (Hungarian Christian Church)  közösségi vezetője elmesélte, hogy a templomot ‘60-ban építették lelkes magyarok, akik hatalmas hitelt vettek fel az építkezéshez, majd adományokból sikerült azt visszafizetniük. Elcsukló hangon beszélt arról, hogyan került a közösség élére: egy V. Tvrtko-előadást hallgatva, elhívta őt hozzájuk, aki el is jött Nyári Bernadett hegedűvirtuózzal együtt, és előadásuk sikerén felbuzdulva, eldöntötte, hogy felrázza a közösséget, és azóta lelkesen rendez újabb és újabb eseményeket. Van egy mondókás csoportjuk is, a rendszeres ebédekre 70-100 fő is eljön, istentiszteletet pedig dr. Osváth Csaba tart minden vasárnap. Idézte az 50. évfordulóra készült emlékkönyvet, miszerint az alapítók célja: mindig legyen egy hely, ahol magyarul tudnak beszélni, és ő ezt a célt szeretné beteljesíteni, továbbvinni.

Kovács Zsuzsanna, a Daytona Beach-i Amerikai Magyar Klub leköszönő elnöke ismertette: az 1961-ben alapított szervezet nem politikai és nem vallási alapú közösség, amely havi összejövetelek, kirándulások és magyar ünnepi megemlékezések szervezésével és magyar házias ételek készítésével és felszolgálásával fogja össze a helyi magyar családokat és tartja életben a magyar kultúrát. Kapcsolódásra példaként említette az közösen szervezett sport összejöveteleket. Elárulta: a korábbi helység megszűnése számukra nagy anyagi kihívást jelentett, jelenlegi helyszínük egy presbiteriánus templom, önálló, saját épületet ugyanis nem tudnának fenntartani.

Végül ismét Pazurek Piros vette át a szót és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) által szervezett tavaszi Diaszpóra Tábor (Szilágyi Noémi) és a Sarasotai Magyar Fesztivál hiányzó képviselői (Klatyik Erika, Szekély Zsolt és Tünde, Rippel Péter) helyett elmondta: ezek az események is a floridai magyar élet színes elemei. Kiemelve, hogy a több ezer fős, tavaly 17. alkalommal megrendezett fesztivál minden jelenlévő számára hatalmas élmény, amit a szervezők önerőből, civil és üzleti (tehát nem állami) támogatások gyűjtésével, hatalmas lelkesedéssel és rengeteg önkéntes munkával hoztak össze, ahogy a Hungarian Hubot, illetve a Hungarian Summitot is, amely utóbbi eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt május 23-24-én.

Magyar-Amerikai Klub, Daytona Beach

Bár számtalan cikket, sőt könyvet is írtam már az amerikai magyarokról mióta 2022 nyarán családommal a Amerikába költöztem, Florida magyarságát (néhány futólagos találkozást leszámítva) mostanáig még nem ismertem. Ez az előadás meggyőzött arról, amit már korábban máshol is megtapasztaltam: a diaszpóra magyarságának jövője a lelkes önkéntesek (továbbá elkötelezett egyházi személyek) és az általuk alapított és/vagy vezetett civil (és egyházi) szervezetek együttműködésén múlik. Másrészt erős ösztönzést adott arra nézve, hogy írásaimat és a diaszpóra-interjúkötetet „a pálmafák alatt” is érdemes folytatnom, és ennek érdekében minél több floridai magyart felkeresnem.

Antal-Ferencz Ildikó

Először megjelent a hungarianconservative.com portálon angol nyelven.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.